Hur använder jag den?

Instruktioner till Shakti spikmatta

Lägg din Shakti spikmatta i sängen eller på annat mjukt underlag. Använd gärna en nackkudde eller hoprullad handduk under mattan, till nacken. Lägg dig bekvämt på mattan så att huden vilar mot piggarna. Slappna av och andas djupt. Om du är extra smärtkänslig kan du i början lägga ett mycket tunt tyg mellan huden och piggarna. På så vis vänjer du dig gradvis.

Spikmatta – Hur ofta och hur länge?

I början kan det räcka med att du ligger 10-15 minuter per tillfälle för att sen öka upp till 20-40 minuter. Det är inte farligt att ligga längre eller om du råkar somna. Använd den när du har tid och lust, gärna varje dag. Avslappning eller lugn aktivitet rekommenderas efter användningen.

Vad är spikmatta bra för?

Du kan använda spikmatta vid tillfällen för avkoppling och vila. Vid läggdags såväl som i pauser på till exempel arbetet. Utövar du yoga eller är nyfiken på att prova? Testa shaktiyoga, med positioner för olika nivåer.

Specifik användning

Ta en stunds allmän avkoppling med Shaktimattan under ryggen. En spikmatta kan också användas på i stort sett hela kroppen. Här följer bildbeskrivningar på specifika områden och positioner.

Shakti påverkar sätet
Säte
Shakti påverkar knän och lår
Knä och lår
Shakti påverkar magen
Mage: Du bör ha vana av att använda spikmatta på rygg först.
Shakti påverkar fötterna
Fötter
Shakti påverkar kinden
Käke: Huden i ansiktet är extra känslig. Använd ett tunt bomullstyg mellan matta och hud om du vill.
Shakti påverkar nacken
Nacke: Lägg en kudde under mattan så att den formar sig efter nacken. Shakti ska gå hela vägen upp till skallbasen.

Rengöring

Vid behov kan du handtvätta din Shakti. Tag först ut skumgummimadrassen och tvätta sedan mattan i ljummet vatten med lite tvättmedel i. Därefter kan den sköljas och hängas upp att dropptorka. Undvik tvättmaskin och torktumlare, då piggarna kan skadas.

 

Shakti på resa

Låt Shakti spikmatta följa med på resan. Ett tips: ta ut skumgummimadrassen, då tar din spikmatta mycket liten plats och väger väldigt lite. Använder du Shakti i sängen behöver du inte skumgummit, då sängen är mjuk och formar sig efter kroppen.